مروری بر ویژگی های سیستم مه پاش (Water Mist)


سیستم های مه پاش، سیستم های اطفاء حریقی هستند که از قطرات بسیار کوچک آب برای خاموش کردن یا کنترل آتش استفاده می کنند. این قطرات به دلیل افزایش اثرات خنک کننده، جابجایی اکسیژن و ایجاد رطوبت در عمق که اندازه و توزیع قطرات ایجاد می کنند، در کنترل آتش سوزی در عین استفاده کمتر از آب و داشتن لوله کشی کوچکتر نسبت به سیستم های معمول آب افشان (Sprinkler System) موثر هستند. برخی از مزایای دیگر سیستم های حفاظت در برابر حریق مه پاش، کاهش آسیب دیدگی تجهیزات در مجاورت آب و اثرات زیست محیطی بسیار اندک است. این مقاله برخی از اصول اولیه این سیستم ها را بررسی می کند تا به اضافه کردن این سیستم ها به عنوان گزینه ای در مجموعه طراحی حفاظت در برابر آتش کمک نماید.

اندازه قطرات برای سیستم های مه پاش می تواند بین 1000 میکرون تا 10 میکرون متفاوت باشد. قطرات کوچکتر، میزان آب مورد نیاز را کاهش می‌دهد، نرخ تبخیر را افزایش می‌دهد و به کاهش سطح اکسیژن برای خاموش کردن آتش‌های نمایان و پنهان کمک می‌کند.

معایب و مزایای سیستم اطفاء حریق مه پاش (Water Mist)

مطمئنا تمامی اقسام سیستم های اطفاء حریق معایب و مزایای خود را داشته و همه آنها برای همه نوع حریق یا همه انواع کاربری ها مناسب نیستند. برای نمونه به طور حتم نمی توان از یک سیستم آب افشان استاندارد برای اطفاء حریق در یک دیتاسنتر استفاده کرد یا از سیستم های اطفاء اتوماتیک گازی برای خاموش کردن آتش در یک مخزن بزرگ سوخت بهره برد. هر سیستم بایستی براساس تجربه و موارد فنی در مناسب ترین محل نصب شود. در جدول زیر مزایا و معایب سیستم های مه پاش را می توان دید.

سیستم های مه پاش برای مدت طولانی برای کاربردهای خاص (در دکل های نفتی و کشتی های بزرگ تجاری) مورد استفاده قرار گرفته اند، اما از اواسط دهه 1990 پیشرفت در استفاده از سیستم های مه پاش با حذف تدریجی سیستم های اطفاء اتوماتیک با گاز هالون و استفاده از آنها به عنوان یک سیستم ایمنی موثر در خاموش کردن آتش پیشی گرفت. این سیستم برای فضاهایی که مقدار آب قابل ذخیره یا تخلیه محدود است و همچنین دیگر مواردی که در لیست زیر بدان اشاره شده است قابل استفاده می باشد:

  • فضاهای صنعتی پر شده از ماشین آلات الکتریکی و مکانیکی
  • توربین های احتراق مورد استفاده در صنایع تولید انبوه برق
  • اجاق ها و کوره های گازی صنعتی
  • در کف یا سقف کاذب اتاق های دیتاسنتر
  • اتاق های تجهیزات پردازش داده ها
  • هودهای تخلیه گازها و بخار شیمیایی
  • دستگاه های برش و پرس های پیوسته تخته چوب
  • کابین و راهروهای کشتی های مسافربری
  • تونل های جاده ای و تاسیسات جانبی وابسته به آن
  • تونل های کابل

کاربردهای مختلف سیستم مه پاش

چند راه مختلف برای استفاده از سیستم های حفاظت در برابر حریق مه پاش در ساختمان یا تأسیسات وجود دارد. کاربرد های این سیستم شباهت زیادی با سیستم های اطفاء اتوماتیک با گازهای خنثی (Clean Agent Extinguishing System) داشته، زیرا این دو سیستم در نحوه مقابله در برابر آتش‌سوزی چندین نقطه اشتراک دارند.
تخلیه محلی
این روش برای محافظت از یک خطر یا یک شی خاص و با ارزش در برابر حریق استفاده می شود. یک مثال ممکن است محافظت از یک قطعه تجهیزات در یک محفظه بزرگ باشد. طراحی این سیستم برای تخلیه مه آب به طور مستقیم بر روی جسم تمرکز دارد و در حالت عادی ممکن است کل فضا یا اتاق به طور کامل با مه آب پر نشود.
تخلیه کامل
این نوع سیستم از تمام خطرات آتش سوزی و تمام مناطق در یک فضا محافظت می کند. نازل های باز مخصوص سیستم مه پاش در یک شبکه یکسان از لوله ها قرار می گیرند تا مه آب تقریباً به طور یکنواخت در کل حجم فضا به طور یکنواخت تخلیه شود.

تخلیه منطقه‌ای
این نوع سیستم برای تخلیه مه آب از بخش‌هایی از یک سیستم بزرگ‌تر به‌منظور کنترل آتش در بخش خاصی از یک فضا طراحی شده است. این روش در شرایطی اجرا می شود که حجم آب مورد نیاز برای یک سیستم تخلیه کامل (به عنوان مثال، یک سیستم سیلابی)، فراتر از توانایی تامین آب در محل باشد. با این حال، منطقه بندی شبکه لوله کشی سیستم مه پاش نیاز به نصب یک سیستم تشخیص بروز حریق (Fire Detection System) دارد که بتواند مکان دقیق بروز آتش سوزی را به دقت پیدا کرده و به این روش، سیستم فقط در منطقه مورد نظر تخلیه مه آب را انجام خواهد داد.

سیستم‌های مه پاش برای کاربری های مختلف
در این روش سیستم مه پاش مانند یک سیستم آب افشان معمولی در که در سرتاسر ساختمان یا بخشی از ساختمان نصب شده و از طریق نازل های تخلیه اتوماتیک (حباب دار) برای کنترل، سرکوب یا خاموش کردن آتش‌سوزی در نظر گرفته می شود. در این روش در زمان بروز حریق و به محض رسیدن حرارت به نازل های خودکار، نازل به سرعت وارد عمل شده و به صورت خودکار مه آب را در محل تخلیه می نماید.

انواع نازل در سیستم های مه پاش

انواع مختلفی از نازل ها وجود دارد که می توان آنها را در یک سیستم حفاظت در برابر حریق مه پاش یافت.

خودکار (Automatic) : نازل هایی که مستقل از سایر نازل ها با استفاده از دستگاه تشخیص/فعال سازی تعبیه شده در نازل کار می کنند. این المان فعال معمولاً یک عنصر یا محرک پاسخگو به حرارت است.

غیر اتوماتیک (Non-automatic) : نازل هایی که محرک های جداگانه یا عناصر حساس به حرارت ندارند. این نوع نازل ها در سیستم های سیلابی (Deluge System) که نازل ها همیشه باز هستند استفاده می شوند.

چند منظوره (Multifunctional) : نازل هایی که با استفاده از وسایل اتوماتیک و غیر اتوماتیک قادر به کار هستند. فعال کردن یک نازل مه پاش چند منظوره می تواند توسط یک سیستم تشخیص و فعال سازی داخلی و/یا توسط یک وسیله فعال سازی مستقل بیرونی باشد.

خودکار با کارکرد الکترونیکی (Electronically-operated automatic) : نازل هایی که معمولاً در حالت عادی بسته هستند و با فرمان الکتریکی کار می کنند که توسط تجهیزات کنترل سیتم اعلام حریق تامین می شود.

انواع سیستم

انواع مختلفی از سیستم های مه پاش وجود دارد که همان دسته بندی انواع مختلف سیستم های اسپرینکلر هستند. در این ویدئو تست برخی از انواع سیستم های مه پاش در کاربری های مختلف نمایش داده می شود.

 

سیستم سیلابی (Deluge System) : یک سیستم مه پاش با استفاده از نازل‌های مه پاش غیرخودکار (باز) متصل به شبکه لوله‌کشی متصل به منبع (های) آب به طور مستقیم یا از طریق یک شیر که توسط یک سیستم اعلام حریق مستقل نصب شده در همان ناحیه کنترل می‌شود.

سیستم تر (Wet Pipe System) : این سیستم مه پاش با استفاده از نازل های خودکار متصل به یک سیستم لوله کشی متصل به منبع آب به طوری که آب بلافاصله از نازل هایی که توسط حرارت آتش سوزی به کار می افتند، تخلیه می شود.

سیستم های پیش عمل کننده (Pre-action Systems) : یک سیستم مه پاش با استفاده از نازل های خودکار متصل به یک سیستم لوله کشی که حاوی هوایی است که ممکن است تحت فشار باشد یا نباشد، به همراه یک سیستم تشخیص حریق تکمیلی که در همان ناحیه نصب شده است. با فعال شدن سیستم تشخیص حریق، شیر اصلی باز می شود که اجازه می دهد آب به سیستم لوله کشی جریان یابد و از طریق تمام نازل های باز شده در سیستم، در همان محل حریق تخلیه شود.

سیستم های لوله خشک (Dry Pipe Systems) : سیستم مه پاش با استفاده از نازل های خودکار متصل به یک سیستم لوله کشی حاوی هوا، نیتروژن یا گاز بی اثر تحت فشار، که آزاد شدن آن (از دهانه یک نازل خودکار) به فشار آب اجازه می دهد تا شیر اصلی سیستم خشک را باز کند. سپس آب به سیستم لوله کشی جریان می یابد و از هر نازل باز خارج می شود. این سیستم برای محل هایی که احتمال یخ زدگی آب در لوله های سیستم اطفاء مه پاش وجود داشته باشد، به جای سیستم تر استفاده می شود.

نتیجه گیری

در نهایت، در حالی که سیستم‌های حفاظت از حریق مه پاش هنوز از شیوع سیستم‌های آب افشان سنتی پیشی نگرفته‌اند، مزایای متعددی در ارتباط با آن‌ها برای توجیه استفاده از آن‌ها در بسیاری از کاربردها وجود دارد. برای کسب اطلاعات در مورد الزامات مربوط به سیستم های مه پاش، لطفاً NFPA 750، استاندارد سیستم های حفاظت در برابر آتش سوزی مه پاش (Standard on Water Mist Fire Protection Systems) و برای اطلاعات بیشتر در مورد خود سیستم ها، کتاب راهنمای حفاظت در برابر آتش NFPA (NFPA Fire Protection Handbook)، فصل 16-8 را ببینید.

آیا برای شناسایی خطرات خاص شرکت خود به کمک نیاز دارید یا در مورد مسائل ایمنی بالقوه ای که ممکن است نادیده گرفته باشید به راهنمایی نیاز دارید؟ یا آیا شما به عنوان مدیر عامل، مدیر کارخانه یا کارآفرین می خواهید در مورد مسئولیت خود به عنوان نقشی موثر در یک استراتژی مناسب و موفق حفاظت در برابر حریق در مجموعه خود بیشتر بدانید؟ اگر پاسخ شما به هر یک از این سؤالات «بله» است، حتماً با ما در آذرندا از طریق ایمیل، تلفن یا فرم تماس با ما در ارتباط باشید. ما بسیار خوشحال خواهیم شد که بتوانیم به شما در زمینه این سیستم و دیگر سیستم های ایمنی ساختمان به شما کمک کنیم.

تیم تولید محتوای آذرندامشاهده نوشته ها

آذرندا همواره تلاش نموده تا با تولید محتوای مفید، بروز و دقیق در ارتقای فرهنگ استفاده از سیستم های اعلام و اطفاء حریق نقشی داشته باشد. از این رو تیم تولید محتوا به این موضوع پرداخته و مطالب را تولید و بررسی می نمایند.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اگر سوالی در زمینه فعالیت ما دارید، در فرم تماس با ما مطرح کرده و منتظر تماس ما باشید