در این مقاله سعی داریم تا با روند راه اندازی این سری از تابلوهای کنترل اعلام حریق ساخت شرکت Siemens آلمان سری Cerberus Pro آشنا شویم. در نظر داشته باشید که در این مطلب سعی شده تا به اصول مقدماتی و حیاتی در نصب و راه اندازی این سیستم ها پرداخته شود و نمی تواند مرجع کاملی برای عملیات اجرایی باشد.
ابتدا باید با این سری آشنا شویم.
معرفی سیستم اعلام حریق سری Cerberus Pro ساخت Siemens در سوئیس
این سری از تجهیزات سیستم اعلام حریق ساخت زیمنس دارای گسترده ترین تنوع در نوع تجهیزات است و با توجه به این نکته که شرکت زیمنس در زمینه طراحی و ساخت تقریبا تمامی تجهیزات این سری به صورت منحصر به فرد عمل نموده است نشان می دهد که تمرکز بالایی برای کیفیت در ساخت تجهیزات این سری گذاشته شده است.
این سری همه دتکتورهای مورد نیاز برای تشخیص حریق را در خود جای داده است. از دتکتورهای دود نقطه ای بسیار پرکاربرد تا دتکتور های شعله مادون قرمز (IR Flame Detector) و دود خطی (Beam Smoke Detector) که بیشتر در محیط های صنعتی کاربرد دارند. این موضوع نشان می دهد که سازنده کل طیف کاربری های ساختمان را به عنوان بازار هدف برای این سری در نظر گرفته و کیفیت محصولات را بر این اساس حفظ نموده است.
همه تجهیزات این سری برای امکان فروش بازار اروپا تائیدیه CE را دریافت نموده اند. اما در نگاه دقیق تر می توان تائیدیه های معتبر دیگری از جمله LPCB انگلستان، VdS آلمان و BOSEC بلژیک را نیز در پشت اکثر تجهیزات دید که این نشان از سرمایه گذاری سازنده بر روی این سری برای فروش در تمامی کشورهای عضو اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای غیر عضو مشاهده کرد.
از جمله موارد فنی دیگر که می توان برای تجهیزات این سری مطرح کرد بحث عدم نیاز به منبع تغذیه مجزا برای هیچکدام از تجهیزات آدرس پذیر است. همه کارشناسان امور می دانند که در برخی از برند های دیگر تجهیزات برای عملکرد صحیح علاوه بر اتصال لوپ آدرس پذیر نیاز به یک تغذیه 24 ولت مجزا از منبع تغذیه دارند. این موضوع معمولا به دلیل مصرف بالای جریان در این تجهیزات است که سازنده را مجبور می کند تا چنین توصیه ای برای حفظ پایداری جریان در این تجهیزات نماید. حال در سری Cerberus Pro سازنده این موضوع را مد نظر قرار داده و با محدود نمودن جریان دریافتی در تمامی تجهیزات، نیاز به استفاده از منبع تغذیه و کابل تغذیه مجزا را حذف نموده است. همین موضوع مخصوصا در سایت ها بزرگ می تواند صرفه جویی زیادی در هزینه های تامین و اجرا را مهیا سازد.
به عنوان آخرین نکته در این بخش باید به وجود تجهیزات خاص در این سری از جمله سیستم تشخیص حریق بیسیم (Wireless Fire Detection System) و تجهیزات تشخیص و اعلام حریق ضد انفجار (Explosion Proof Fire Detectors) هم اشاره کرد. وجود این تجهیزات در این خانواده طیف گسترده کاربرد این سری را نشان داده و مشخص می کند که این تجهیزات می تواند در صورت انتخاب کلیه نیاز های طراح سیستم را برطرف نماید.
پس از معرفی کلی تجهیزات سری Cerberus Pro نوبت به ارائه توضیحات در مورد تابلوهای کنترل این سری می رسد. همانگونه که در تصویر زیر مشخص است این سری شامل 5 مدل تابلوی کنترل سیستم اعلام حریق (Fire Control Panel) و یک مدل تابلوی تکرار کننده (Fire Repeater Panel) می شود. مشخصات همه مدل ها در تصویر مشخص شده ولی نکته قابل ذکر این است که تابلوی FC721 که امکان پشتیبانی از یک لوپ آدرس پذیر را داراست قابلیت اتصال به شبکه را ندارد و فقط به صورت Standalone قابل استفاده است.
از قابلیت های تابلوهای کنترل سری Cerberus Pro می توان به این موارد اشاره کرد:
- طیف متفاوت امکان پشتیبانی از لوپ های آدرس پذیر (1 لوپ، 2 لوپ، 4 لوپ و 12 لوپ)
- امکان اتصال از 126 تا 1512 عدد تجهیز آدرس پذیر متفاوت براساس مدل تابلو کنترل
- امکان شبکه کردن تا 64 تابلوی کنترل و تابلوی تکرارکننده با یکدیگر
- امکان عملکرد محدود در حالت اضطراری از کار افتادن پردازنده اصلی (Degraded Mode)
- امکان اتصال به شبکه Ethernet
- امکان پشتیبانی از تجهیزات بدون برق تا 72 ساعت بسته به نوع باتری نصب شده
- امکان برنامه ریزی و بارگذاری اطلاعات با سرعت بالا از طریق Ethernet
- امکان برنامه نویسی با انعطاف پذیری بالا از طریق نرم افزار Cerberusworks
- ساختار مدولار و امکان اضافه کردن کارت لوپ در مدل FC726 (پنل 4 لوپ امکان توسعه تا 12 لوپ)
- امکان اتصال به سیستم مانیتورینگ گرافیکی و تجمیع اطلاعات DesigoCC از طریق پروتکل BACnet
با توجه به موارد فوقالذکر می توان نتیجه گرفت که تابلوهای کنترل سیستم اعلام حریق در این خانواده همه مشخصات لازم به عنوان یک محصول برتر در بازار را دارا بوده و می توانند تمامی انتظارات یک طراح یا مصرف کننده را به بهترین نحو پاسخ دهند. در تصویر زیر شمای سخت افزاری پنل FC726 که قوی ترین پنل این سری محسوب می شود به همراه امکانات قابل توسعه قابل مشاهده است. تابلوهای کنترل این سری دارای تائیدیه CE اتحادیه اروپا هستند.
برای آشنایی بیشتر با تجهیزات و تابلوهای کنترل سری Cerberus Pro می توانید به سایت سازنده از لینک زیر نیز استفاده نمائید.
پیش راه اندازی:
پیش از شروع راه اندازی لازم است تا صحت اجرا و نصب تجهیزات و در حالت کلی سخت افزار پیاده شده بر روی لوپ های آدرس پذیر بررسی شود. برای این امر سازنده پیشنهاد کرده تا از تستر مخصوص FDUL291 Line Tester ساخت زیمنس استفاده شود. این تجهیز می تواند کلیه مشخصات تجهیزات نصب شده را اعم از آدرس یکتا، نحوه اتصال در لوپ، خطای مدار باز، خطای نشت به زمین و بسته شدن ایزولاتور اتصال کوتاه را به بهره بردار نمایش دهد.
روند استفاده از لوپ تستر به این صورت است که ابتدا بایستی کلیه تجهیزات آدرس پذیر براساس نقشه های طراحی شده در محل خود نصب شده و سربندی در همه تجهیزات انجام شده باشد. سربندی تجهیزات باید به صورتی باشد که در صورت استفاده از کابل شیلددار، پیوستگی شیلد در کل لوپ حفظ شده و در زمان انجام تست لوپ بتوان این پیوستگی را برای جلوگیری از EMI بررسی نمود.
در صورتیکه نصب و سربندی تجهیزات و مسیرسازی بین آنها به درستی و براساس نقشه مطابق استانداردهای مرجع انجام شده باشد می توان با استفاده از لوپ تستر، هر لوپ را به صورت مجزا بررسی کرد و ایرادات احتمالی را برطرف نمود. باید توجه داشت که در زمان انجام این عملیات نباید هیچگونه اتصالی با ترمینال های تابلو کنترل برقرار نمود چون ولتاژ و جریان ایجاد شده توسط لوپ تستر بیشتر از تابلوی کنترل بوده و در صورت اتصال باعث سوختن کارت لوپ داخل تابلوی کنترل و خسارات مالی خواهد شد. اتصال تجهیزات به لوپ تستر طبق تصویر بایستی انجام شده و ترتیب مثبت و منفی باید رعایت شود. همچنین اتصال شیلد کابل در صورت وجود به پایه زمین دستگاه می تواند اندازه گیری خطای نشتی به زمین Earth Fault را فعال نماید.
در صورتیکه که اتصال تجهیزات روی لوپ آدرس پذیر به درستی انجام شده باشد و کابل های بین تجهیزات نیز به درستی و به ترتیب درست اجرا شده باشد، لوپ تستر می تواند تمامی تجهیزات را پس از روشن شدن تشخیص داده و به ترتیب روی صفحه نمایش خود نشان دهد.
باید این نکته را در نظر داشت که با توجه به اینکه تجهیزات سری باید این نکته را در نظر داشت که با توجه به اینکه تجهیزات سری Cerberus Pro به صورت نرم افزاری آدرس یکتا دریافت می کنند پس اولین تجهیز نصب شده روی لوپ و خوانده شده روی لوپ تستر آدرس 1 را دریافت می کند و به همین ترتیب تا آخرین تجهیز آدرس دهی توسط لوپ تستر انجام شده و در لیست نمایش داده میشود. روند آدرس دهی توسط تابلوهای کنترل اعلام حریق این سری نیز به همین ترتیب بوده و نتیجه کاملا یکسان است.
لازم است تا در این مرحله تمامی خطاهای نمایش داده شده توسط لوپ تستر براساس جدول خطا (Error List) که همراه با آن است تشخیص داده شده و برطرف شود تا پس از آن و اتصال لوپ به تابلوی کنترل اعلام حریق اصلی، روند راه اندازی و برنامه ریزی با سرعت بیشتری صورت پذیرد. براساس تجربه لازم به توضیح است که استفاده از لوپ تستر برای انجام روند پیش راه اندازی و رفع عیب می تواند به سرعت پیشرفت و کیفیت نهایی کمک شایانی نموده و از دوباره کاری و سردرگمی مخصوصا در سایت های بزرگ بکاهد. پس از رفع عیب از تمامی لوپ های موجود نوبت به اتصال لوپ ها به تابلوی کنترل سیستم اعلام حریق اصلی و شروع روند راه اندازی سیستم می رسد.
راه اندازی:
پس از اطمینان از درستی نصب تجهیزات و رفع عیب تمامی ایرادات مداری در تمامی لوپ های آدرس پذیر نوبت به راه اندازی تابلوی کنترل اصلی می رسد. مهم است پیش از روشن کردن تابلوی کنترل تمامی اتصالات به تجهیزات آدرس پذیر باز شده و به غیر از ورودی برق 230 ولت هیچ اتصالی به تابلو وجود نداشته باشد تا روند راه اندازی اولیه بدون ایراد انجام شود.
باید این نکته را در نظر داشت که برای مونتاژ تجهیزات داخلی تابلوهای کنترل سری Cerberus Pro نیاز به کارشناس خبره و آموزش دیده بوده تا تمامی اتصالات به درستی صورت پذیرد. همچنین در روند نصب کارت های داخلی تابلوی کنترل براساس توصیه سازنده بایستی از برخورد شوک الکترواستاتیک به برد کارت ها جلوگیری شده و این موضوع با وسواس لازم مد نظر قرار داده شود. نصب انواع کارت ها براساس نوع کاربری و نیاز پروژه متفاوت بوده و این موضوع بایستی در زمان طراحی و در زمان تامین در نظر گرفته شده تا در زمان راه اندازی کلیه سخت افزارهای لازم در اختیار کارشناس قرار داشته و روند راه اندازی با ایرادی مواجه نشود. در تصویر زیر برخی از کارت های قابل نصب در تابلوی کنترل FC722 به عنوان نمونه نمایش داده شده است.
در نصب کارت ها و پنل PMI که روی درب تابلو مستقر می شود باید این نکته را در نظر داشت که فیش های IDC مشکی رنگ که برای اتصال کابل های فلت سیگنال در نظر گرفته شده اند در صورت اتصال در محل قفل شده و دیگر قابل جداسازی نیستند پس قبل از اتصال بایستی روند فرم دهی به صورت دقیق انجام شده و در آخر فیش ها جا زده شوند. همچنین بهتر است از دستکش کار برای نصب این کارت ها و مچ بند اتصال زمین در زمان مونتاژ قطعات توسط کارشناس برای احتیاط بیشتر استفاده نمود.
پس از نصب کارت ها و قطعات داخلی تابلوی کنترل Cerberus Pro می توان تابلو را بدون بار روشن کرد. پیش از برقدار کردن باید از اتصال درست فیدر 230 ولت اطمینان حاصل شده و بهتر است در داخل یا نزدیکی تابلو یک مینیاتوری 6 آمپر کلاس B برای حفاظت الکتریکی و قطع و وصل جریان نصب گردد.
پس از برقدار شدن، تابلوی کنترل براساس تنظیمات کارخانه روند Boot-Up را شروع کرده و ممکن است یک یا دو بار ریستارت شود. در این مرحله لازم است تا زمانی که چراغ System Fault بصورت چشمک زن عمل میکند صبر کرد تا روند شروع به کار تابلو با خللی روبرو نشود. پس از آن می توان و خاموش شدن چراغ اشاره شده می توان وضعیت تابلو را بررسی کرد.
در مرحله بعد در برخی موارد پیغام Firmware Update برای کارتهای نصب شده نمایش داده شود. در این حالت در منوی اصلی بایستی گزینه Topology و پس از آن Hardware انتخاب شده و هر کدام از کارت هایی که نیاز به آپدیت Firmware دارند انتخاب شوند. روند آپدیت به صورت خودکار توسط خود تابلوی کنترل انجام می شود و ممکن است تا 15 دقیقه به طول بیانجامد. در روند این عملیات، پیشرفت کار به شکل تصویر زیر روی صفحه نمایش نشان داده می شود.
پس از اتمام روند آپدیت Firmware و ریستارت مجدد تابلوی کنترل، روند کار نرمال تابلوی کنترل قابل بهره برداری خواهد بود. در این حالت چون تجهیزی به کارت لوپ یا برد اصلی تابلوی کنترل متصل نیست نباید خطایی روی سیستم نمایش داده شده و اصطلاحا تابلوی کنترل بایستی نرمال باشد. در این حالت تنها چراغ سبز رنگ System On روشن بوده و بقیه چراغ ها خاموش خواهند بود.
مرحله بعدی خاموش کردن تابلوی کنترل و اتصال لوپ های آدرس پذیر به آن است. خاموش بودن تابلوی کنترل در این مرحله برای این اهمیت دارد که در زمان اتصال احتمال برخورد سیم های مثبت و منفی با یکدیگر و با بدنه بالاست و این می تواند به ایزولاتور داخلی برد اصلی تابلوی کنترل خسارت وارد نماید. بهتر است که روند اتصالات الکتریکی در زمان خاموشی تابلوی کنترل و بی برقی انجام پذیرد. پس از اطمینان از صحت اتصالات می توان تابلوی کنترل را مجددا روشن نمود. روند Boot-up تفاوتی با حالت بدون بار نخواهد داشت چون تابلوی کنترل بدون اجرای فرمان Read-In اقدام به خواندن تجهیزات متصل به کارت های لوپ نمی کند. این وظیفه کارشناس است تا پس از بالا آمدن پنل از منوی Hardware کارت لوپ اول را پیدا کرده و گزینه Read-in Installed Devices را انتخاب کند تا تابلوی کنترل تمامی اطلاعات تجهیزات را در صورت درستی مدارات نمایش دهد. وقتی پیام Command Executed روی صفحه نمایش نشان داده شد می توان همین روند را برای کارت لوپ های بعدی نیز تکرار نمود.
پس از خوانده شدن موفق تمامی تجهیزات نصب شده روی لوپ آدرس پذیر C-Net (پروتکل اختصاصی شرکت زیمنس برای ارتباط تجهیزات سیستم اعلام حریق سری Cerberus Pro با یکدیگر) می توان روند برنامه ریزی و زون بندی تجهیزات را شروع کرد. تمامی تنظیمات مورد نیاز برای کارکرد صحیح تابلوی کنترل شامل تگ گذاری نرم افزاری تجهیزات، اختصاص شماره زون، دسته بندی و زون بندی، نوشتن روابط Cause & Effect و تنظیمات شبکه مابین تابلوهای کنترل و تابلوهای تکرار کننده در برنامه Cerberus-works انجام می شود. این برنامه به صورت اختصاصی برای تابلوهای کنترل سری Cerberus Pro طراحی شده و قفط از طریق این نرم افزار می توان اطلاعات تابلوهای کنترل را از روی آنها برداشت کرد یا تنظیمات جدید را روی تابلوهای کنترل بارگذاری نمود. این نرم افزار نیاز به دانگل یا لایسنس دوره ای ندارد و در زمان خرید بایستی از تامین کننده مطابق با ورژن تابلوی کنترل دریافت گردد. این نکته هم لازم به ذکر است که هر نرم افزار با ورژن مشخص تنها می تواند با ورژن های مشخصی از تابلوهای کنترل ارتباط پیدا کند و در حالت معمول نمی توان با نرم افزار قدیمی تر به تابلوهای کنترل با ورژن بالاتر وصل شد.
توضیح نحوه کار با نرم افزار Cerberus-works نیاز به گذراندن دوره های آموزشی و کار با پروژه های متفاوت است که در این مقاله بدان نمی پردازیم اما این نکته را باید اشاره کرد که در صورت مهارت و تخصص کارشناس، تمامی انتظارات طراح و مشتری از یک سیستم اعلام حریق سطح بالا را می توان از این نرم افزار انتظار داشت. ما در تجارب متعددی که در شرکت آذرندا با این نرم افزار داشته ایم کاملا برتری و انعطاف پذیری این نرم افزار درک کرده ایم.
پس از برنامه نویسی و ایجاد تنظیمات مورد نیاز در نرم افزار بایستی تنظیمات به تابلوی کنترل منتقل گردد. این اتصال از طریق کابل CAT6 و اتصال شبکه بین سیستمی که نرم افزار روی آن نصب شده و جک پشت PMI که در بالای آن قرار گرفته است برقرار می شود. سرعت انتقال داده بسیار بالا بوده و تنها چند ثانیه زمان برای انتقال برنامه روی تابلوی کنترل نیاز است. پس از انتقال موفق تابلوی کنترل به صورت خودکار یک بار راه اندازی مجدد خواهد شد.
حال تابلوی کنترل برنامه ریزی شده و روند راه اندازی با موفقیت انجام پذیرفته است.
پس از این براساس استاندارد باید تمامی تجهیزات متصل به تابلوی کنترل تست شده و از صحت عملکرد آنان اطمینان پیدا کرد. شرکت Siemens در سری Cerberus Pro انواع تجهیزات لازم برای تست انواع دتکتورها را نیز فراهم نموده است که در صورت نیاز بهره بردار می تواند در زمان تامین، خریداری نماید.
در این بخش روند پیش راه اندازی و راه اندازی تابلوهای کنترل سیستم اعلام حریق سری Cerberus Pro را بررسی کردیم و پیش نیازهای لازم را ذکر کردیم و در مقاله بعد همین روند را برای تابلوهای کنترل سری Sinteso ساخت Siemens شرح خواهیم داد که می توانید از لینک زیر آنرا مطالعه فرمائید.
ما در آذرندا با تجربه بیش از 10 سال در زمینه تست و راه اندازی سیستم های اعلام حریق ساخت شرکت Siemens آلمان، آمادگی داریم تا مشکلات احتمالی همکاران و کارفرمایان محترم را بررسی نموده و راهکار ارائه دهیم. با ما می توانید از طریق تلفن و یا ایمیل در صفحه تماس با ما در تماس باشید یا برای ارائه مشاوره اطلاعات خود را در فرم زیر برای ما ارسال نمائید.
بدون دیدگاه